Home Alkmaarse repeaters De techniek van PI3ALK
De techniek van PI3ALK PDF Afdrukken E-mailadres
Gebruikerswaardering: / 9
LaagsteHoogste 
Alkmaarse repeaters - PI3ALK / PI2ALK
Geschreven door PH0V   

Wat is er in de tussentijd gedaan. Er zijn een aantal Storno sets gedoneerd evenals een flink aantal donaties op de rekening van onze penningmeester. Hiervoor uiteraard onze hartelijke dank. Dit geeft aan dat vele amateurs begaan zijn met het relaisstation PI3ALK.

Maar dit nu even terzijde, er is door mij een nieuw relais opgezet met deze donaties, zie hiervoor de foto's hieronder. Het relais is nu nog experimenteel, we willen er 200% van overtuigd zijn dat een nieuw relais ook goed werkt. Dit betekend vele testen vooral voor de bedrijfszekerheid. Immers het is niet zo gemakkelijk om "even" naar de HVC te gaan en iets bij te stellen of te veranderen. Toegang tot het relais betekent daar procedures volgen, een werkvergunning aanvragen en ook dit plannen in de werkweek (en dan werken wij zelf ook..).

Dus als er iets wordt geplaatst dan moet het wel perfect werken. Hierbij de foto's van wat er is gebouwd:

Het binnenwerk van de nieuwe controller, de groene print is de besturing, met als basis een PIC-controller, het blauwe printje is een voice recorder, de lange print aan de rechterzijde is een audio versterker met daarboven een 1750 Hz detector.

Bovenaanzicht van de repeater besturing

Vooraanzicht van de testopstelling bij mij in de shack

Hieronder de gedoneerde, omgebouwde Storno's (op een op het moment van schrijven vrij repeater kanaal).

 

Tot zover de nieuwe opstelling, maar wat staat er nu allemaal op dit moment opgesteld op de locatie Boekelermeer (HVC gebouw Alkmaar zuid op het gebouw, niet in de hoge schoorsteen). Allereerst natuurlijk een antenne, dit is een X 200 een dualbander voor 2m en 70cm, staat op een hoogte van ca. 45m. De ontvanger en de zender zijn beide van Storno en werken op -24V. De beide apparaten zijn destijds geschonken door de voormalige BT-houder Paul PE1AVP, zijn stem hoor je heden ten dage nog terug in de roepnaam "PI3Alkmaar". Er zijn van Storno zo'n 25 jaar of langer geleden verschillende series apparatuur op de markt gekomen. De meest bekende zijn de "broodjes", (CQM apparatuur) een grijze mobilofoon voor 150 - 160 Mhz. De modules die daar in zijn verwerkt zijn gelijk aan de spullen die wij voor het 2m relais gebruiken, maar zijn voor een vaste opstelling boeld (CQF) apparatuur. De zender en ontvanger zitten een een aparte kast en hebben een eigen - 24V voeding. Centraal is de besturing voor het relais ondergebracht in een 3e kast. Deze besturing is van de hand van Frans, PA2FAP en doet alweer ruim 14 jaar trouwe dienst. De besturing werkt met 2 processoren, één voor de besturing van de zender en ontvanger, de andere is de spraakprocessor. Deze laatste heeft de geluidjes in een Eprom. De besturingsprocessor is eigenlijk hopeloos verouderd en werkt voor huidige begrippen erg traag. Het is ook daarom dat de 1750 Hz toon of de 88,5 Hz sub-audio toon minimaal 0,7 sec. moeten worden aangehouden om het relais te openen. Maar ja een trage processor hoeft natuurlijk geen probleem te zijn voor de werking van een relais. Frans is ooit begonnen om een 2e generatie relaisbesturing te maken, nu met een PIC, de status hiervan is onbekend. Dan de filters. Dit is opgebouwd uit 4 Cavity potten van Kathrein + een circulator. De fillters staan allen als notch geschakeld, dit houdt in dat het ongewenste signaal als het ware weg wordt gezogen. De filters voor de ontvanger staan op het zendsignaal afgeregeld, de 2 cavities aan het eind van de zender filteren de ontvangstfrequentie. De 4 potten i.c.m. de circulator geven zo'n 85 - 90 dB scheiding tussen zender en ontvanger. We hebben toen het relais nog in de Bergermeer stond zeker 4 jaar niets meer aan de afregeling van de cavity potten gedaan, vlak voor de plaatsing op de HVC is alles nog een keer gecontroleerd. Echt veel stonden de filters er niet naast.

Het vermogen van de zender, gemeten aan de antenneplug is ca. 5W, aan de andere kant van de filters is dit 2 - 2,5 dB lager. We hebben niet gemeten wat er uiteindelijk bij de antenne aankomt, maar het zal zeker minder dan 5W zijn. Er zijn foto's beschikbaar bij de rubriek het laatste nieuws over de repeaters, maar hier zijn er nog een paar.

Foto boven, het uitzicht richting zuidoost. duidelijk te zien is het Noord-Hollands kanaal.

Hieronder Bart, PE1OAC, bezig de N connector aan de kabel te bevestigen

Heren en dames zendamateurs, maak gebruik van PI3ALK hij is er voor.

 

 

Laatst aangepast op zondag 25 januari 2015 15:33
 
PH0V.nl, Powered by Joomla!, Hosted by Teknologic.nl