Home FM Repeaters in Alkmaar PI3ALK actief tijdens stroomstoring
PI3ALK actief tijdens stroomstoring PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Alkmaarse repeaters - PI3ALK / PI2ALK
Written by PH0V   

Tijdens de grote stroomstoring op 27 maart 2015, waarbij heel Noord-Holland en delen daarbuiten enkele uren zonder elektriciteit zat, bleef PI3ALK "gewoon" in de lucht.

Lees hier een verslag van Gert PA1VW:

De grote stroomuitval die Noord-Holland, het Gooi en Flevoland op vrijdag 27 maart trof werd veroorzaakt door een storing op een 380 kV verdeelstation in Diemen.
Deze stroomuitval trad op rond 09.40 LT.
Op dat moment werd er naar de repeaters geluisterd.
Nadat de zekeringen gecontroleerd waren was het duidelijk dat deze storing zich niet in de woning bevond maar zich ook in de straat voordeed.

Om meer informatie te verkrijgen werd de set aangesloten op een accu en op PI3ALK, de lokale repeater afgestemd.
Deze repeater is op de HVC in Alkmaar geplaatst en wordt gevoed door het eigen stroomnet van deze centrale.*

Start radionet
Na een aanroep op PI3ALK kwam er een station uit de Zaanstreek terug en zij meldde me dat de stroom ook daar was uitgevallen.
PA1MP (Alkmaar), PA5KK (Schagen) en PA3DRU (Den Helder) meldden ook daar stroomuitval.
Omdat het ons duidelijk werd dat dit geen kleine lokale storing was, besloten we toen om naar de DARES-frequentie voor NHN op 145.350 kHz te gaan om de communicatie binnen deze regio veilig te stellen.

Het wegvallen van internet en GSM ging sneller dan ooit verwacht.
Alle netwerken lagen er binnen 10 minuten uit.

Castricum had het geluk dat er binnen een half uur weer stroom was.
Dit komt waarschijnlijk omdat men daar aan de energievoorziening van TATA Steel in IJmuiden hangt en deze laatste i.v.m. de veiligheid zo snel mogelijk weer opgestart dient te worden.
Hierdoor kwamen het internet en de telefoonverbindingen ter plaatse weer snel op gang en kon het bestuurslid van dienst, Henk-Jan PD7HJ, contact maken via GSM.

Tijdens de storing meldden zich op 145.350 kHz in totaal 10 DARES leden in, de meesten uit Noord-Holland maar ook de RC van R25 het Gooi PD0JEW en het DLCC in Leiden.
Via het contact met het DLCC in Leiden begrepen we dat het stichtingsbestuur van DARES de ernst van de situatie inzag door alvast hun voorzorgen te nemen.
Winlink
De Winlink bleef overeind zowel in Haarlem als in Bergen, deze laatste werkt op de noodstroomvoorziening van het zwembad van Bergen waardoor we via deze weg ook contact kregen met Regio 25.

Noodzender
Tijdens de stroomuitval bleven de radiozenders van RTV NH in de lucht.

Terugkeer Stroom
Langzaam maar zeker keerde de stroom weer terug.
10.11 uur Castricum.
10.48 uur Den Helder.
11.50 uur Schagen, H.H. Waard en Bergen.
11.56 uur het Gooi.

Sluiting radionet
Om 13.00 uur, toen duidelijk werd dat alles weer langzaam op gang kwam is samen met het DLCC in Leiden besloten om het radionet op 145.350 te sluiten.

Pagers
Als een groot gemis werd ervaren dat de pagers niet werkten om DARES-leden te bereiken.
Dit omdat er voor deze pagers nog steeds geen cap codes zijn.
We willen het bestuur met klem vragen om aan de hand van deze ernstige stroomstoring bij de desbetreffende instantie erop aan te dringen dit in orde te maken.


* De HVC kan zichzelf volledig van stroom voorzien. Door de opgewekte warmte die vrijkomt tijdens de verbranding van het vuil wordt een stoomturbine aangedreven die op zijn beurt een generator aandrijft. Dit proces gaat 24 uur per dag door, alleen bij calamiteiten kan de HVC ook gebruikmaken van het openbaar stroomnet.

 
PH0V.nl, Powered by Joomla!, Hosted by Teknologic.nl