Home Home brew projects 13 cm Filter voor 2320 Mhz
Filter voor 2320 Mhz PDF Print E-mail
User Rating: / 5
PoorBest 
Homebrew projects - 13 cm
Written by PH0V   
Monday, 24 November 2008 21:45

Het hier beschreven filter wordt door mij gebruikt om het 13 cm baken voldoende vrij van ongewenste harmonischen te krijgen.

Na diverse metingen en afregelingen aan het ook op deze site beschreven 13 cm baken is de noodzaak gebleken het signaal tenminste een 15 dB "schoner" te maken. Het door mij gebouwde filter is ontstaan naar voorbeeld van een transvertor voor deze band die ik zo'n 20 jaar geleden heb gebouwd met transistoren in de range BFR 90, 91 en 96.

Deze tranvertor overigens is nog steeds operationeel, maar dit terzijde.

Om de betere onderdrukking van de 2e en 3e harmonischen te bereiken is door mij eerst een filter uit Elektron nummer 5, 2008 gebouwd. De performance van dit filter viel mij tegen, de demping van de ongewenste producten was welliswaar prima toereikend,  de doorlaatdemping echter die ik heb gemeten was meer dan 1dB. Het hier beschreven filter heeft een doorlaatdemping van minder dan 0,3 dB. 

Het filter is gemaakt van 0,5 mm blik, de kringen zijn van 3 mm messing draad, de afstemschroeven zijn M3, ook van messing. De in- en uitkoppel lussen en ook de koppeling tussen de 2 kamers is uit 1 mm verzilverd draad gemaakt. Het blikje meet 32 x 32 mm uitwendig en is 30 mm hoog. De kringen, connectoren enz. zitten allemaal 10 mm vanaf de bodem van het blikken doosje gesoldeerd. De afstand van de connectoren vananfe de "koude" kant van de kringen is ook 10 mm. Het schotje tussen de 2 kringen zit precies in het midden gesoldeerd. de bovenkant van het blikken doosje blijft gewoon open.

Zie voor verdere details hieronder de foto's

En nog een keer, maar dan op zijn kop. Hier zijn de instellingen van de M3 schroefjes goed te zien.

 

 

Last Updated on Monday, 28 September 2009 20:23
 
PH0V.nl, Powered by Joomla!, Hosted by Teknologic.nl