9 cm lusyagi PDF Print E-mail
User Rating: / 5
PoorBest 
Homebrew projects - 9 cm bouwprojecten
Written by PH0V   
Sunday, 06 July 2008 17:17

Wanneer je de apparatuur hebt is er natuurlijk ook een antenne nodig. maar welke...

Zo'n 12 jaar geleden had ik de transvertor gebouwd waar ik nu opnieuw mee kan werken. Destijds in Alkmaar had ik de beschikkiing over een 1,5 meter paraboolantenne met 4 stralers. De stalers voor 23, 13, 9 en 6 cm waren op een ronde Alu plaat gemonteerd. Het hele gevaarte stond zo'n 15 meter boven de straat op het dak van mijn eengezins woning. Hier in mijn nieuwe woonplaats had ik wel de apparatuur, maar geen antenne. En je wilt uiteindelijk de apparatuur toch weer gaan gebruiken.

Zo'n paraboolantenne is hier in mijn kleine antennemast niet bruikbaar, met de eerste de beste storm zou het hele gevaarte ter aarde storten, om nog maar te zwijgen over de protesten die de omwonenden tegen zo'n antenne zouden maken. De keus is op een loop-yagi gevallen, temeer omdat op 23 en 13 cm ook zo'n antenne wordt gebruikt. Op die banden zijn de resultaten naar omstandigheden behoorlijk.

Hieronder de tekeningen van deze yagi

Ik heb voor de elementen geen 2 mm strip gebruikt, maar 4 mm breed en 1 mm dik. 4 mm is net breed genoeg om de elementen met een pop-nagel op de boom te kunnen vastzetten. Als boom gebruik ik een 8mm ronde alu buis (bouwmarkt) met een lengte van 1 m. De straler is ook 4 mm breed maar dan van messing. Dit soldeert prima, ook de semi-rigid kabel kan dan gemakkelijk aan de straler worden gesoldeerd.

De boom is uiteindelijk geen 1 meter gebleven, maar op ca. 70 cm afgezaagd. De lengte van de stripjes zijn alsvolgt:

Element 1 totale lengte strip 92 mm, element 3 t/m 25 lengte strip 78,5 mm, straler (element 2) lengte 88 mm. 

Of de antenne nu ook voldoende gain heeft gekregen is niet door mij gemeten, maar beter een slechte antenne, dan helemaal geen antenne. In ieder geval is door mij tijdens de oktobercontest 2008 het 1e station gelogd. PA6NL kwam verstaanbaar bij mij binnen. Het heeft de operator van PA6NL heel wat meer moeite gekost om uiteindelijk mijn rapport en volgnummer te noteren, maar goed de verbinding telt. Nu de betere condities afwachten voor verdere verbindingen en in de tussentijd het uitgangsvermogen van de transvertor verhogen naar zo'n 15 W (is nu 4,5W). 

Tot werkens op 3400 Mhz.

Last Updated on Saturday, 01 November 2008 15:08
 
PH0V.nl, Powered by Joomla!, Hosted by Teknologic.nl