Home Alkmaarse repeaters Stoorsignaal PI2ALK
Stoorsignaal PI2ALK PDF Afdrukken E-mailadres
Gebruikerswaardering: / 6
LaagsteHoogste 
Alkmaarse repeaters - PI3ALK / PI2ALK
Geschreven door PH0V   

Vrijdag 16 mei 2008

Nadere inspectie stoorsignaal PI2ALK.

Gewapend met een Spectrum Analyser, 70 cm All-mode transceiver, antenne, nog meer meetapparatuur en goede wil op zoek gegaan naar de storing waar het nieuwe (en ook het oude) relais PI2ALK erg veel last van heeft.

Na de antenne op de IC 451 te hebben aangesloten kwamen de stoorsignalen ons al tegemoet, we werden hier alleminst vrolijk van. De storing strekt zich uit van zeg maar 431.945 tot 432.005 en heeft als minimum een signaalsterkte van 7 S punten. De sterke passages zijn door de traagheid van de meter niet goed afleesbaar, maar de SA geeft tientallen dB's hoger aan.

Met een UHF antenne (Matje) zo goed en kwaad mogelijk proberen uit te zoeken waar het kwaad vandaan komt, het meest waarschijnlijk is dat het (digitale) signaal van de eerstvolgende flat komt, daar wees de antennene naar toe, maar voor hetzelde geld zitten we er 180 graden naast.

Dan over het signaal zelf, het is een digitaal signaal met een aantal verschillende ritmes. Af en toe hoor je duidelijk digitale informatie door deze ritmes heen komen. Zelf verwachten we dat het eigenlijke signaal zich ergens anders in het freq. spectrum ophoudt en wij te maken hebben met een bijproduct. Suggesties over de oorsprong zijn uiteraard zeer welkom, wij weten niet waar we mee te maken hebben. Daardoor is de "bestrijding" voor ons ook niet echt mogelijk.

Contact gezocht met Paul PA0SON, het advies van Paul luidde voorlopig nog geen andere frequentie voor PI2ALK aanvragen, maar de storing als klacht bij het Agentschap Telecom aanmelden. Dit ook gedaan en inmiddels een bevestiging van de melding per e-mail ontvangen. Verdere stappen van het AT nog niet vernomen.

Op dinsdagavond de 14e oktober om half 8 bij de flat aan de v.d. Veldelaan was een afspraak gemaakt om met een technisch ambtenaar de storing te meten en, indien mogelijk te localiseren, en op te lossen. We zijn met de ambtenaar naar boven gegaan en gedemonstreerd waar we last van hadden. De AT medewerker had apparatuur, een draagbare R&S ontvanger met peilantenne, meegenomen en hier ook mee gemeten.  De storing werd ergens beneden aan de voet van de flat gepeild. Verder beneden gezocht en uiteindelijk gelokaliseerd dat het bij een eengezinswoning vandaan moest komen.

Aangebeld, maar daar waar aangebeld was kwam de storing niet vandaag, het kwam van 1 huis terug. De uiteindelijke oorzaak was een satellietontvanger die op afstand via 432.000 werd bestuurd. Nadat de eigenaar was verteld dat deze frequentie niet door dit apparaat mocht worden gebruikt is overeengekomen dat het apparaat (merk Digistar??) bij de leverancier zou worden aangeboden ter reparatie.

We zijn nu gelukkig (hopelijk ook blijvend) verlost van de storing. Hulde voor de service van het Agentschap Telecom.!!

April 2009.

Helaas, helaas het stoorsignaal is weer terug, echter het lijkt minder dan voorheen. Er is nu wel binnen een redelijke range via PI2ALK te werken, zij het met een hinderlijke pulsstoring. Kennelijk is er aan de satellietontvanger wel het één en ander gedaan. We zullen als eerste de nieuw aangeschafte antenne gaan plaatsen, deze is flink groter dan de bestaande antenne en kan dus verbetering geven, ook m.b.t. het storende signaal.

Medio 2012 is het stoorsignaal opnieuw gestopt. Onduidelijk is of de bewoner een andere installatie heeft aangeschaft, is verhuisd of het ding defect is geraakt, maar we zijn gelukkig verlost van deze storing.

Voor gewaardeerde reacties, ontvangstrapporten of ervaringen met de relais, graag e-mailen naar:

kijk ook eens op de volgende link:

http://k5ehx.net/repeaters/qrepeater.php?coverage=0&clong=4.757080078125&clat=52.63472980703675

Laatst aangepast op zaterdag 25 mei 2013 17:03
 
PH0V.nl, Powered by Joomla!, Hosted by Teknologic.nl