Home Over PH0V Persoonsgegevens
Persoonsgegevens: Wie is PH0V PDF Afdrukken E-mailadres
Gebruikerswaardering: / 13
LaagsteHoogste 
Over PH0V - Persoonsgegevens
Geschreven door PH0V   

PH0V is de call achter de naam Hans Veerman. Ik ben geboren in 1952 in het dorpje Oostwoud in het mooie West Friesland.

Na de lagere school heb ik de middelbare schoolopleiding in Hoorn gevolgd, daar geïnteresseerd geraakt in de techniek. Na de middelbare school ben ik "in het vak" geraakt als reparateur van bruingoed (Radio en TV). Tot mijn militaire diensttijd heb ik vele apparaten weer werkend gemaakt waaronder de 1e serie KTV toestellen, toen nog met heel veel electronenbuizen.

Na mijn militaire diensttijd in Den Helder te hebben volbracht ben ik al vrij snel verhuisd naar Alkmaar. In het 1e jaar dat ik daar woonde ben ik lid geworden van de Veron, bedoeld om gebruik te kunnen maken van de collectieve machtiging model radiobesturing. Ik had in die tijd een model motorjacht gebouwd met een proportionele radiobesturing Digit 4. Het motorjacht heb ik nog steeds, de Digit 4 inmiddels niet meer. Net zoals de bouwprojecten van nu had ik destijds ook al de drive in het experimenteren met de verschillende bouwsels, de Digit 4 heeft dit niet overleefd.

In die tijd had ik ook een ontvangst convertor gebouwd voor het bereik 100 - 180 Mhz, bedoeld voor de ontvangst van luchtvaart. Dat is toen ook gelukt, maar ik ontving meer, nl. het destijds legendarische 1e 2m relaisstation van Nederland PI3ALK (eerst nog PA0ALK). Door het luisteren hiernaar heb ik het uiteindelijke besluit genomen om de studie zendamateur op te pakken. Ik had dit niet eerder aangedurfd omdat ik in de veronderstelling leefde dat dit erg moeilijk zou zijn en ook niet voor mij toegankelijk was.

Bij het Veron verkoopbureau de 2 cursusboeken besteld, de D-machtiging was net ingevoerd en bedoeld als opstap naar de C-machtiging dat leek me toen wel wat. Na de ontvangst van de 2 boeken uiteindelijk besloten alleen deel te gaan nemen aan het examen voor de C-machtiging. Het examen heb ik met goed gevolg afgelegd (ik had slechts 2 fouten) en de C-machtiging was binnen. Dan wil je natuurlijk snel via dat befaamde relais PI3ALK werken. Daarvoor een 2e hands TR 2200 aangeschaft en een PA gebouwd met een BLY87 + BLY89, goed voor 25W, toen was dat een heel behoorlijk vermogen.

Het zelfbouwen van zendapparatuur begon toen ook al, mijn eerste schreden zette ik op de voor mij nog vrij onbekende 70 cm band. Dit heb ik gedaan met een omgebouwde UHF kanalenkiezer als voorzet voor een FM ontvanger. Dit werd toen veel in de omgeving van Alkmaar gedaan door "amateurs" zonder machtiging en een kleine transistor 60 cm FM zender met een P 8000 en BFR 64 in de laatste trappen, goed voor iets van 500mW. Zo'n zender heb ik ook gebouwd, echter wel binnen de 70 cm band. Ik heb daar veel van geleerd en plezier aan beleefd.

Maar er was meer, de A-machtiging. Daarvoor vanaf mijn zoldershack een morsecursus gedraaid met een Creed morsecodeerapparaat, geleend van de Veron afd. Alkmaar. Deze Creed werkte met 3 gats papieren banden, net zoiets als een papertape die toen in de computertechniek werd gebruikt, alleen smaller. De papertapes zijn niet meer in gebruik, de Creed ook niet meer, waar het ding is gebleven weet ik niet. Na het volgen van de door mij uitgezonden morsecursus samen met 4 andere cursisten met goed gevolg deelgenomen aan het morse examen en de call PA3AGS was een feit.

Al snel werden de activiteiten uitgebreid met de deelname aan contesten. Eerst alleen op 2M en met mijn eigen call, later is de afdelingscall PI4ALK hiervoor gebruikt en zijn in de jaren die volgden het aantal banden steeds uitgebreid, tot en met 3 cm aan toe. Uiteindelijk de QRP sectie (groepsstations t/m 10W) die er toen nog was gewonnen, daarna nog een paar jaar in sectie B meegedaan. De echte interesse in de hogere banden is in die tijd echt goed gewekt, ik ben in die jaren QRV geworden op de amateurbanden vanaf 6 m t/m 3 cm, (ook amateurtelevisie) bijna alles met volledig zelfgebouwde apparatuur.

In 2004 ben ik verhuisd naar het dorpje Sint Pancras, vlak naast Alkmaar. Ik heb hier een nieuwe start gemaakt en na een lange periode van twijfel een andere call aangevraagd: PH0V. De H van de voornaam Hans, de V van de achternaam. Ik heb hier  lang niet de antenneinstallatie die ik in Alkmaar ter beschikking had. Er is in deze buurt erg veel weerstand tegen (zend)masten en nog erger, weerstand tegen hoogfrequente straling. Dit natuurlijk ten gevolge van de diverse publicaties in de landelijke en regionale media over de vermeende kwalijke gevolgen hiervan, met name UMTS masten. Het is dan ook hieraan te wijten dat ik (nog) erg beperkt ben in het plaatsten van antennes. Ik hoop op beter in de toekomst.

Op dit moment ben ik actief lid en vergunninghouder van de relaisgroep Alkmaar en probeer zo goed mogelijk de beide relaisstations PI3ALK en PI2ALK in de lucht te houden. Op deze website meer over deze beide relais stations, of zoals sommigen hier in de omgeving zeggen "herhaalpalen". Daarnaast ben ik samen met Ruud, PE1BTV en Hans PA0HSM bezig om bakenzenders PI7ALK operationeel te krijgen en waar mogelijk te verbeteren en uit te breiden. Zie hierover meer ook op deze site in een aantal aparte artikelen. 

veel plezier op mijn site,

 

'73 de Hans, PH0V

Laatst aangepast op dinsdag 29 november 2011 23:36
 
PH0V.nl, Powered by Joomla!, Hosted by Teknologic.nl