Home Zelfbouwprojecten 23 cm. 23 cm pre-amp
23 cm pre-amp PDF Afdrukken E-mailadres
Gebruikerswaardering: / 10
LaagsteHoogste 
Zelfbouwprojecten - 23 cm.
Geschreven door PH0V   
donderdag 14 februari 2008 18:42

Very Low Noise Amplifier voor de 23 cm amateurband. 

Dit artikel gaat over een low noise 23 cm voorversterker naar ontwerp van G4DDK. Het bouwen en de ervaringen hiermee.

Sam Jewell heeft 2 heel goede pre-amps ontwikkeld, een uitvoering voor 13 cm en eentje voor 23 cm (inmiddels ook een 9 cm uitvoering). Veel verschil zit er eigenlijk niet in de 2 versterkers, er wordt voor 90% met hetzelfde ontwerp gewerkt. Hieronder mijn bevindingen met de 23 cm versie. Ik heb recent vernomen dat Sam ook een pre-amp voor 10 Ghz zou willen ontwerpen, we zijn benieuwd.

Het door Sam geleverde pakketje bevat alle onderdelen, op de 1 nF doorvoercondensator en de 2 SMA chassisdelen na. Zelfs een stukje zelfklevend absorbsie materiaal tegen parasitaire oscillatieneigingen (waar ik overigens niets van heb kunnen vaststellen) is in de kit aanwezig. Het printje is dubbelzijdig epoxy en heeft de afmetingen van ca. 34 x 72 mm.

Het bouwen was eigenlijk een fluitje van een cent, de nummers van de componenten staan gedrukt op de print, de bijgeleverde onderdelenlijst geeft de waarde en kleurcodering aan van de smd onderdelen in de zakjes. Het enige waar ik de mist mee inging was de montage van het negatieve spanning IC de 7660. De wet van murphy sloeg toe, het zat er precies verkeerd in. Na correctie hiervan werkte de pre-amp direct goed. Het ruisgetal kan ik niet meten, deze publiceer ik wanneer dit is vastgesteld. De ruststroom van de NE 325 heb ik ingesteld op 10 mA. De bijgeleverde Fet heb ik niet gebruikt. Sam adviseert om, als je die hebt, de NE 325 te gebruiken voor het laagste ruisgetal. Afregelen is niet nodig (niet eens mogelijk) op de stroom door de Fet na.

Hier een foto van het inganscircuit, duidelijk is de NE 325 te zien (gemerkt met een "D"). In de hoek van het blikje is op de print een strookje absorbsiemateriaal geplakt door Sam dit om oscilleren tegen te gaan. Ik heb dit niet gedaan, vooralsnog niet noodzakelijk.

Ik heb de voorversterker vergeleken met mijn oude pre-amp, een Duits ontwerp met een MGF 1302 en niet op een print, maar in lucht gebouwd. Deze versterker dient wel degelijk te worden afgeregeld met de 4 Johnson glastrimmers en is zeker niet stabiel, bij enige verandering van de trimmers (of veranderende antenne/kabelimpedantie) staat de boel lekker te oscilleren. Dit doet zich met de VLNA van Sam niet voor. De pre-amp van Sam is zeker zo goed als de destijds gebouwde voorversterker naar dit Duitse ontwerp, mogelijk beter maar dit dient eerst gemeten te worden.

Inmiddels is het ruisgetal gemeten, hoeveel ik aan de gemeten waarden moet twijfelen is onbekend. Er is op de Heelweg conferentie 2010 in Westendorp een ruisgetal van 0,39 dB gemeten en een gain van 36 dB. Dit met een NE 325 als eerste Fet. Tijdens het meten van het ruisgetal is met het spoeltje van de gate naar de antenneconnector gespeeld. Door het wegbuigen van de windingen is het ruisgetal te optimaliseren. Wanneer je geen ruisgetalmeting kan verrichten, kijk dan goed in de documentatie die op de web-site van Sam is te vinden. De afbeelding van het spoeltje is nagenoeg gelijk aan wat ik nu in mijn pre-amp heb zitten.

Kortom een prima reproduceerbaar ontwerp met hele goede eigenschappen voor een heel redelijke prijs, zeker met de huidige koers van € 1,12 voor 1 GPB. Kits zijn bij Sam te bestellen verdere informatie op onderstaande site.

bron: http://www.btinternet.com/~jewell/index.html

 

Laatst aangepast op maandag 25 januari 2010 16:51
 
PH0V.nl, Powered by Joomla!, Hosted by Teknologic.nl