EME PDF Afdrukken E-mailadres
Gebruikerswaardering: / 5
LaagsteHoogste 
Zelfbouwprojecten - 23 cm.
Geschreven door PH0V   
zaterdag 09 mei 2009 15:56

Al jaren geleden heb ik samen met een paar andere amateurs in Noord Holland ge-experimenteerd met EME op een plek onder de rook van Schiphol. Earth-Moon-Earth wordt vaak Moon-bounce genoemd, ik hou het zelf graag bij Maanreflectie.

Zo'n 20 jaar geleden had ik een 6m parabool opgehaald bij een amateur in het midden van het land. Deze parabool was geheel door hem zelf gebouwd, maar moest helaas voor hem weg want bij zijn nieuwe QTH was daar geen plaats meer voor. De schotel is na enige jaren in opslag gelegen te hebben bij de toenmalige werkgever van Jaques (PA0JCA) opgebouwd. Want ja wie heeft er ruimte voor zo'n apparaat van 6m in de tuin? Er zijn een aantal verbindingen mee gemaakt, maar al heel snel kwam het bericht dat Jaques de werkgever moest verlaten, het bedrijf was overgenomen en het personeelsbestand werd herzien (zeg maar gereorganiseerd). De parabool met alles erbij is overgegaan naar een amateur ergens in Noord Limburg, zijn call is me ontschoten. Ik heb verder niets meer van de antenne vernomen, tot sinds kort er geruchten die mij hebben bereikt en dat de parabool inmiddels in het bezit van Hans PA0EHG is.

De situatie hier in Sint Pancras heeft mij opnieuw op de EME gedachten gezet. Immers het plaatsen van een redelijk hoge mast wordt danig tegengewerkt, dus iets laags bij de grond kan dan geen bezwaren opleveren toch?? Daar komt bij dat EME beter toegankelijk is geworden voor stations met kleinere antennes, dit door de ontwikkeling van diverse programmatuur (WSJT - JT65) welke icm een goede geluidskaart in de PC 10-tallen dB's winst geeft t.o.v. CW.

Inmiddels ben ik in het bezit van een 2,5 m parabool. Daar zijn windlastberekeningen van gemaakt, zodanig dat een fundament en een constructie voor de bevestiging gemaakt kan worden. Hierbij de impressie van hoe groot zo'n "kleine" parabool dan wel is. 

Om het zendvermogen met zo'n 3 - 4 dB op te krikken naar iets tussen 200 en 300 W is ook meer stuurvermogen nodig, iets tussen 25 en 30W, het liefst nog iets meer om de 2 eindmodules volledig uit te kunnen sturen. Na enige modificatie van mijn oude 23 cm transverter heb ik nu ca. 25 W gemeten aan de uitgang van de transverter, na het coaxrelais.

Hieronder het binnenwerk van de transverter, de basis is naar een ontwerp van OE9PMJ. Om de ontvanger te verbeteren is een voorversterker ingebouwd met 4 glastrimmers, 2 in lucht gebouwde kringen en een MGF 1403 fet. De EME constructie zal worden uitgevoerd met een pre-amp van G4DDK, zie elders op deze site.

Het zendvermogen uit de transverter is ca. 100 mW, zou meer kunnen worden, maar dan is e.e.a. "niet schoon". Deze 100 mW wordt opgekrikt naar ruim 1 W door een 2 traps versterker met als laatste een BFR64 en tenslotte naar ca. 25W versterkt door een MGF 284, naar ontwerp van Bert, PE1RKI. Op de frontplaat is nog mijn oude call PA3AGS zichtbaar, alsmede nog een sticker (links onder de netschakelaar) die destijds op elke amateurzender moest worden geplakt

 

Vooraanzicht van de transverter.

 

Inmiddels is de eindversterker ook operationeel geworden. Deze PA is gebouwd met 4 stuks MRF286 fets van Motorola. Het geheel is tesamen met 2 switch-mode power supplies van Siemens in een kast gebouwd. De voedingen zijn parallel geschakeld. Hiervoor heb ik eerst gemeten of er geen grote stromen gingen lopen bij dit parallel schakelen, bleek in de orde van enkele 10-tallen mA te zijn, geen probleem dus. Het ingaande 1296 Mhz signaal wordt met een op teflonprint ge-etste splitter over 2 eindtrappen verdeeld. Beide eindtrappen hebben 2 MRF286 fets die op de print ook weer via een splitter worden aangestuurd. Het versterkte signaal wordt daarna weer met een combiner "bij elkaar" gevoegd. Vervolgens komen de 2 signalen uit de 2 eindtrappen weer op zo'n combiner bij elkaar. Deze combiner is ook op teflon ge-etst. De eindtrap gebruikt ca 22 Ampere bij 28 Volt, dit met een stuurvermogen van ca. 22W uit de hierboven beschreven transverter. Het uitgangsvermogen kan ik niet nauwkeurig meten, binnenkort krijg ik een Bird powermeter te leen met een passende kop voor 1296 Mhz, dan weet ik meer. Ik heb de splitter en combiner op doorlaatdemping (aan elkaar gekoppeld) gemeten, dit was minder dan 0,3 dB. 

Foto van de open eindtrap zonder de bovenkap.

Links zijn de 2 switch-mode 24V 10A voedingen goed te zien, gewoon parallel geschakeld. Rechts achteraan de 2 couplers. Onder de 2 grote koelblokken zitten de 2 eindtrappen met elk 2 x MRF286 fets. Hieronder het bovenaanzicht van de PA.

 

Dan "rest" nu nog even de antenneconstructie.

Onder het mom van 1 foto zegt meer dan 1.000 woorden hieronder de laatste foto's van de constructie tot nu toe. De onderstaande foto toont René in aktie tijdens de montage van de buis waarmee de rotor (Alpha Spid) aan de parabool wordt bevestigd.

 

De "3-poot" een fraai stukje laswerk van René, e.e.a. bevestigd op 3 blokken beton. Van deze blokken is ongeveer 1/4 te zien, de rest is in gegraven en inmiddels weer met gazongras bedekt (nou ja gazongras...).

 En voorlopig de laatste foto, waarbij Buurman Fred ook zijn steentje heeft bijgedragen (we konden de parabool met z'n 2-en niet ver genoeg omhoog tillen, er was nog een 3e persoon nodig om dit te klaren).

Volgens mijn vrouw Thea is dit toch wel een uitzonderlijk soort paddestoel.

- wordt vervolgd-

Laatst aangepast op woensdag 09 november 2011 22:33
 
PH0V.nl, Powered by Joomla!, Hosted by Teknologic.nl